Deze zomer was ik tijdens mijn vakantie met mijn gezin op stap in Oudenbosch, in het zuiden van Nederland. Tijdens een culturele wandeling door het stadje zouden we alle historische gebouwen bekijken om een beeld te krijgen van de stad door de jaren heen. Er waren een 15-tal interessante plaatsen te bekijken met telkens een bordje met een korte uitleg van wat er daar te zien was. In deze ontdekkingstocht kwamen we zo ook bij de voormalige Aula Saint-Louis. We konden niet binnen in het gebouw maar het info bordje gaf ons enige uitleg. Terwijl we dat bordje aan het lezen waren, kwamen er enkele mensen uit het gebouw met een weegschaal om iemand zijn gewicht te meten. De discussie ging over meer of minder dan 100 kg.

 We luisterden mee naar de gesprekken en iemand zag ons kijken en kwam naar ons toe. De man legde ons uit waarvoor de Aula nu diende. Ze hadden een grondig renovatie van de voormalige theaterzaal achter de rug. De ruimte was omgebouwd tot een woonhuis voor een gezin dat ervoor gekozen had om een 10-tal mensen met een beperking in hun gezin op te nemen en met hen daar samen te leven. Volledig geïntegreerd in het gezin leefden ze daar samen. De organisatie die dit mogelijk maakte was het Thomashuis.

De man vertelde vol passie en vuur over het project van de Thomashuizen in Nederland en over de vreugde die met hun manier van leven gepaard ging. Hij vertelde over de leuke én de moeilijke dingen. Op de vraag hoe het dan liep met de tijd voor hem en zijn vrouw, bekende hij dat die erg schaars was. Hun keuze was eigenlijk meer een roeping.

“Het hele jaar door hebben wij hier een soort van vakantie met onze extra gasten. Maar vakantie voor ons twee beperkt zich tot een schaars weekendje samen weg. Dan neemt onze dochter, die mee in het project werkt het even over.”

Een prachtige getuigenis van mensen die kiezen om er te zijn voor de andere. Zijn enthousiasme greep me aan. Het was ontroerend mooi om deze schitterende mensen tegen te mogen komen. Op dit ogenblik zou er ook in Vlaanderen in de buurt van Gent een Thomashuis opgericht worden. Een fantastisch initiatief als je mensen vindt die de moed hebben om hiervoor te gaan. We hopen mee dat het ook in Vlaanderen mag lukken.