Onlangs was ik te gast op een info sessie in Kontich. Het onderwerp was “Wonen met ondersteuning”, georganiseerd door Pegode. Pegode is een van de eerste klanten van Sirvo. Zij gaan uit van een inclusieve visie op zorg. Ik was meteen geboeid en wilde graag weten hoe zij deze woonvorm concreet zagen.

De zaal zat propvol en er waren nog stoelen bijgezet om iedereen een plaatsje te geven. Het werd een schitterend  verhaal van inclusiviteit. Maar ook van solidariteit en vertrouwen. Op een open wijze werden mensen gevraagd om deel te nemen aan een woonvorm waar samen gezorgd werd voor het welzijn van de groep en zijn deelnemers. Ondersteuning wordt aangeboden voor zover dit nodig is.

Er wordt zoveel mogelijk in de handen van de bewoners en hun netwerk gelaten om het project naar eigen gevoel vorm te geven.

Als proef op de som kwam Bob van het Vriendenhuis in Schilde ons vertellen hoe zij het al enkele jaren laten gebeuren. Het was een warm verhaal van verbondenheid en zorg voor elkaar. Een verhaal van familiegevoel en thuiskomen. Een verhaal van erbij willen horen.

Ik voelde mij erg geraakt door de avond. Geraakt door het verhaal van Bob. Ook geraakt door de liefdevolle uitstraling van de gedreven medewerkers van Pegode. Dankbaar om op een bescheiden wijze deel te mogen uitmaken van dit mooie project.

Ontdek hier meer over Pegode.