Steeds meer hulpmiddelen voor personen met een handicap worden ontwikkeld als een app die geïnstalleerd moet worden op een smartphone. Sinds begin dit jaar kunnen mensen met een handicap in bepaalde gevallen bij het VAPH een tegemoetkoming vragen voor de aankoop van een smartphone als hulpmiddel.

Een smartphone als hulpmiddel dankzij aangepaste apps en universal design

Een groeiend aantal personen met een handicap ontdekt de praktische inzetbaarheid en toegankelijkheid van de smartphone. Het marktaanbod aan gespecialiseerde apps waarmee personen met een handicap kunnen communiceren of hun omgeving kunnen bedienen, breidt steeds meer uit.

Uit een enquête die het VAPH afnam, blijkt dat mensen met een visuele handicap de smartphone heel sterk weten te waarderen als hulpmiddel. Dat komt door het ‘universal design’-principe: ontwerpers houden rekening met de verzuchtingen van alle mogelijke eindgebruikers. Voor blinden en slechtzienden is de smartphone dé oplossing om te bellen of sms’en. Daarvoor moet de smartphone wel toegankelijk zijn voor hen: ze moeten op een of andere manier kunnen zien of horen wat er op hun scherm komt, anders kunnen ze er niet mee werken.

Een smartphone is niet voor iedereen met een visuele handicap een geschikte oplossing, zo blijkt ook uit de enquête: sommige blinden en slechtzienden hebben liever geen aanraakschermen omdat ze er moeilijk hun weg op vinden. Als alternatief voor de smartphone zijn er nieuwe modellen van sprekende gsm’s op de markt met toetsen met grote tekens, een groot scherm én spraakondersteuning.

Mensen met een andere handicap gebruiken hun smartphone voor meer toepassingen dan bellen en sms’en. Iemand met een motorische handicap kan bijvoorbeeld een zender voor omgevingsbediening bedienen met een enkele schakelaar via een bijhorende app op een smartphone.

Ik voelde mij erg geraakt door de avond. Geraakt door het verhaal van Bob. Ook geraakt door de liefdevolle uitstraling van de gedreven medewerkers van Pegode. Dankbaar om op een bescheiden wijze deel te mogen uitmaken van dit mooie project.

Ontdek hier meer over Pegode.